Μέτρα περιορισμού ανατιμήσεων των τροφίμων στην Ελληνική αγορά

Μέτρα περιορισμού ανατιμήσεων των τροφίμων στην Ελληνική αγορά

Αρ. Πρωτ. 12956/22.01.09

Προς:
- Υπουργό Ανάπτυξης


Δυσανάλογη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι τιμές των βασικών τροφίμων και των πρώτων υλών, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη δυσμενή κατάσταση στα νοικοκυριά.
Η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών σε ποσοστό ακόμα και μεγαλύτερο του 40%, δεν φαίνεται να επηρεάζει και να παρασύρει σε μείωση ή έστω σε σταθερά επίπεδα τις τιμές των τροφίμων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημειωθεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα κατά 5,6%.
Πιο αναλυτικά το κόστος αγοράς του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 8,7%, του κρέατος κατά 5,5%, των ψαριών κατά 2,7%, των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 6,7%, των λαχανικών κατά 3,4% και των φρούτων κατά 2,1%.


Οι τιμές των τροφίμων στην ελληνική επικράτεια ακολουθούν την αυξητική πορεία που διαγράφουν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους έχουν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού κατά 5,91%, του κρέατος κατά 2,75%, των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 4,6%.
Τη στιγμή που σημειώνονται οι αυξήσεις αυτές στα τρόφιμα, σημειώνεται μεγάλη μείωση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, στην χώρα μας στο μαλακό σιτάρι η τιμή έπεσε κατά 31,4%, στο σκληρό σιτάρι κατά 14,6%, στο καλαμπόκι κατά 34,5%, στο κριθάρι κατά 24,6%.
Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση βρίσκεται το 16% των ευρωπαίων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους είναι συνεχείς.
Η παγίωση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερα τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν από τη δική τους πλευρά μεγάλα οικονομικά προβλήματα, λόγω μείωσης των τιμών των πρώτων υλών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα η αντιστρόφως ανάλογη πορεία των τιμών μεταξύ πρώτων υλών και τροφίμων που διοχετεύονται στην ελληνική αγορά;

- Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων, παρά τη μείωση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα σε τιμές ανάλογες του επιπέδου των πρώτων υλών;

Απάντηση Υπουργείου